Czy BPA i plastik nas trują? Badania

BADANIA nad PLASTIKIEM i BPA – jaki mają wpływ na ludzkie zdrowie

 W listopadzie 2007 roku Amerykański Departament Zdrowia i Opieki Społecznej opublikował raport, z którego wynika, że noworodki karmione butelką są narażone na największe, w porównaniu do innych grup wiekowych, dzienne spożycie BPA (1-11 mikrogramów na kg masy ciała). W nieco lepszej sytuacji są niemowlaki karmione piersią – 0,2 – 1 mikrograma na kg masy ciała – Europejska norma to maksymalnie 0,05 mg na kg masy ciała! (butelki, łyżeczki i smoczki są najczęściej wykonane z plastiku zawierającego BPA). Niemowlęta i małe dzieci stanowią grupę najbardziej narażoną na działanie bisfenolu A ze względu na niską masę ciała.

W kwietniu 2010 The Times napisał, że BPA wykryto w próbkach moczu 93% przebadanych Amerykanów  powyżej szóstego roku życia.

W 2010 rząd Danii zakazał sprzedaży produktów mających styczność z żywnością, przeznaczonych dla dzieci w wieku do trzech lat, w których produkcji stosuje się bisfenol A (wcześniej uczyniły to władze Kanady i trzech stanów USA, a wiele innych krajów rozważa wprowadzenie tego zakazu).

Okazuje się, że BPA może być uwalniany z tworzywa, w którego skład wchodzi, szczególnie jeśli opakowanie jest podgrzewane, myte detergentami przed użyciem (szczególnie w zmywarce), czy poddawane rozciąganiu, gnieceniu czy innym mechanicznym obciążeniom. Wtedy BPA może bez problemu przenikać do pokarmu, razem z którym dostaje się do wnętrza naszego organizmu.Badania Harvard University wykazały jednak, że stężenie BPA w moczu po wypiciu nawet zimnych napojów z plastikowych butelek zawierających BPA wzrastało średnio aż o 69%. Jest to piersze badanie ukazujące, że nie tylko picie gorących napojów bądź podgrzewanie plastikowych opakowań powoduje uwalnianie BPA. W badaniu 77 studentów Harvardu piło przez tydzień zimne napoje z butelek zawierających BPA. Dla uwiarygodnienia wyników, przed badaniem studenci pili przez kilka dni jedynie z butelek ze stali nierdzewnej, całkowicie wolnych od BPA i szkodliwych substancji. Badanie wykazało wzrost stężenia BPA w moczu o 69% nawet wówczas, gdy zawartość butelek nie była podgrzewana.

Natomiast w innym badaniu opublikowanym w Environmental Health Perspectives wykazano, że większość plastikowych produktów, takich jak buteleczki dla dzieci czy opakowania żywności, uwalnia szkodliwe substancje inne niż BPA – działające w naszym organizmie jak hormony płciowe (m.in. estrogen). Możliwe, że szkodliwych substancji wydzielanych z plastiku w kontakcie z żywnością jest całe mnóstwo, z tym, że nie są jeszcze do końca zbadane. Badanie wykonane przez George’a Bittnera, profesora na Uniwersytecie w Austin w Teksasie, polegało na przetestowaniu ponad 400 losowo wybranych plastikowych opakowań i buteleczek dla dzieci zakupionych w supermarketach. Badanie wykazało, że z ponad 70% przebadanych produktów przedostawały się do żywności szkodliwe substancje o działaniu hormonalnym (imitujące działanie estrogenu). Natomiast po poddaniu opakowań działaniu wysokiej temparatury, aż 95% wydzialała wspomniane substancje.